Gastronomie

Placinta oltenească

Ingrediente:

  • Aluat de foietaj (din 200 g faină, 200 g unt nesărat, 1/4 sare,100 ml. apă rece)
  • 2 tije de praz 
  • 200g branză  telemea
  • Sare
  • Piper
  • Galbenuş  de ou
  • 50 ml. lapte

Preparare aluat foietaj

Se pune faina într-un castron şi se presară cuburile de unt la temperatura camerei şi tăiate în bucăţi egale deasupra ei.

Se amestecă făina cu untul astfel încât cuburile să fie acoperite. Se toarnă apa rece pe toată suprafaţa făinii şi se începe framântarea aluatului în felul următor: se pune palma sub faină, se aduce deasupra untului şi se apasă cu podul palmei. Se continuă  această mişcare până când se încorporează toată făina. După ce a fost încorporată toată făina, se răstoarnă aluatul pe masa de lucru pe care a fost presarată făina.

Se întinde aluatul sub forma dreptunghiulară de un deget grosime şi se împătureşte în 3. Se întoarce aluatul cu partea împăturită în jos,se roteşte bucata de aluat la 90 de grade şi se repetă întinderea şi împăturirea în trei. Se pune aluatul la frigider 30 minute.

Mod de preparare umplutura

Se curăţă prazul, se taie rondele şi se fierbe aproximativ 1 minut în apa sărată. Apoi se strecoară şi se lasă să se scurgă într-o sită. Telemeaua se taie cubuleţe.

Aluatul se întinde pe o planşetă şi se taie în dreptunghiuri mai mici. Fiecare dreptunghi nou format se întinde cu sucitorul pentru a se subţia aluatul, iar la mijloc se adaugă amestecul din praz şi brânză. Se împătureşte în două, pe lungime, se rulează şi se aşează ruloul într-o tavă unsă cu ulei.

Pentru a prinde o culoare frumoasă, se pot unge cu un amestec de gălbenuş cu puţin lapte.

Se introduce tava în cuptorul încins, până ce plăcintele se rumenesc deasupra.

Mod de servire

Plăcinţelele se pot servi calde sau reci.