Gastronomie
Ingrediente:
- ciuperci (uscate- 150g si proaspete 500g),
- ulei de măsline,
- 2 linguri de margarină sau unt,
- 1 linguriţă de pătrunjel proaspăt sau uscat (frunze),
- piper negru măcinat mare,
- sare, 2 ceşti cu lapte,
- 1 ceaşcă mălai galben,
- parmezan ras,
- pătrunjel proaspăt pentru garnitură.
Preparare
Într-un castron muiaţi ciupercile uscate cu o ceaşcă apă clocotită (30 minute).
Între timp, tăiaţi codiţele ciupercilor proaspete şi clătiţi-le pentru a îndepărta nisipul. Tăiaţi-le apoi în felii subţiri. Tăiaţi ceapa mai gros. Într-o tigaie de circa 16 cm diametru, la foc mijlociu, prăjiţi ceapa într-o linguriţă de ulei de măsline şi 3 linguriţe de apă până se înmoaie şi se aureşte.
În aceeaşi tigaie, la foc ceva mai tare, în margarină sau unt fierbinte şi o linguriţă ulei de măsline, prăjiţi ciupercile cu pătrunjel, piper şi sare, timp de 10 minute, amestecând din când în când. În timp ce se prăjesc ciupercile, scurgeţi-le pe cele uscate, păstrând o ceaşcă din lichidul de înmuiere. Clătiţi-le pentru a îndepărta nisipul; tăiaţi-le bucăţi.
Puneţi din nou ceapa în tigaie. Amestecaţi cu ciupercile uscate şi lichidul păstrat la înmuiere. Fierbeţi un minut pană se îngroaşă puţin. Lăsaţi la cald până preparaţi mămăliguţa. Într-un vas mare, la foc iute, fierbeţi laptele cu sare şi 2 ceşti de apă. Reduceţi tăria focului şi presăraţi treptat mălaiul, amestecând mereu.
Fierbeţi, amestecând 5 minute sau până când se îngroaşă. Presăraţi înăuntru parmezan. Serviţi mămăliguţa cu amestecul de ciuperci deasupra. Garnisiţi cu pătrunjel şi faceţi 3 porţii mari.