Gastronomie

Mămăligă ţărănească

Ingrediente:

  • ciuperci (uscate- 150g si proaspete 500g),
  • ulei de măsline,
  • 2 linguri de margarină sau unt,
  • 1 linguriţă de pătrunjel proaspăt sau uscat (frunze),
  • piper negru măcinat mare,
  • sare, 2 ceşti cu lapte,
  • 1 ceaşcă mălai galben,
  • parmezan ras,
  • pătrunjel proaspăt pentru garnitură.

Preparare

Într-un castron muiaţi ciupercile uscate cu o ceaşcă apă clocotită (30 minute).
Între timp, tăiaţi codiţele ciupercilor proaspete şi clătiţi-le pentru a îndepărta nisipul. Tăiaţi-le apoi în felii subţiri. Tăiaţi ceapa mai gros. Într-o tigaie de circa 16 cm diametru, la foc mijlociu, prăjiţi ceapa într-o linguriţă de ulei de măsline şi 3 linguriţe de apă până se înmoaie şi se aureşte.
În aceeaşi tigaie, la foc ceva mai tare, în margarină sau unt fierbinte şi o linguriţă ulei de măsline, prăjiţi ciupercile cu pătrunjel, piper şi sare, timp de 10 minute, amestecând din când în când. În timp ce se prăjesc ciupercile, scurgeţi-le pe cele uscate, păstrând o ceaşcă din lichidul de înmuiere. Clătiţi-le pentru a îndepărta nisipul; tăiaţi-le bucăţi.
Puneţi din nou ceapa în tigaie. Amestecaţi cu ciupercile uscate şi lichidul păstrat la înmuiere. Fierbeţi un minut pană se îngroaşă puţin. Lăsaţi la cald până preparaţi mămăliguţa. Într-un vas mare, la foc iute, fierbeţi laptele cu sare şi 2 ceşti de apă. Reduceţi tăria focului şi presăraţi treptat mălaiul, amestecând mereu.
Fierbeţi, amestecând  5 minute sau până când se îngroaşă. Presăraţi înăuntru parmezan. Serviţi mămăliguţa cu amestecul de ciuperci deasupra. Garnisiţi cu pătrunjel şi faceţi 3 porţii mari.