Expoziții

Expoziția Cultura Vădastra

 

Expoziția cultura Vădastra – Admirabila măestrie a olarilor vădăstreni! va fi expusă la Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, pe data de 20 iunie 2016, începând cu ora 10:00.

Sunteți așteptați să vedeți civilizații milenare din câmpia Romanațiului, într-o expoziție organizată de Centrul cultural municipal Caracal - Departamentul Muzeul Romanaţiului Caracal și Primăria și Consiliul Local Municipiului Caracal

Primăria și Consiliul Local Municipiului Caracal

Centrul cultural municipal - Departamentul Muzeul Romanaţiului Caracal

 

organizează expoziţia

 

Cultura Vădastra – Admirabila măestrie a olarilor vădăstreni!

 

CIVILIZAȚII MILENARE DIN CÂMPIA ROMANAȚIULUI

Valea Oltului Inferior este o zonă bogată în descoperiri neo-eneolitice, în  stadiul actual al cercetărilor numărându-se o serie de puncte su artefacte de acest tip, ce acoperă din punct de vedere cronologic întreaga perioadă menționată.

Astfel, neoliticul a cunoscut, în zona amintită, o evoluție neîntreruptă de la primele comunități de tip Cârcea-Grădinile, la cele ale neoliticului dezvoltat reprezentate de cultura Dudești. Eneoliticul timpuriu este ilustrat de culturile Vădastra și Boian iar cel dezvoltat de Gumelnița și Sălcuța.

CULTURA VĂDASTRA: ORIGINE ȘI  AREAL  DE  EVOLUȚIE

Cultura Vădastra s-a format în principal pe fondul culturii Dudești. Arealul acestei culturi a cuprins zona răsăriteană  a  Olteniei,  vestul  Munteniei  și  nordul  Bulgariei.

Astfel, purtătorii unei culturi pe deplin formate (numite Dudești, după numele unui cartier din municipiul București), s-au deplasat din nord-vestul Anatoliei, printr-o serie  de  stațiuni  intermediare din Bulgaria, pe  teritoriul actual al României, mai precis pe valea Oltului Inferior. Din această zona, considerată o adevărată axă principală a dezvoltării culturilor neolitice atât în Oltenia cât și în Muntenia, aceștia s-au răspândit în teritoriile amintite.

 

Locație eveniment: Muzeul Romanațiului

Program de vizitare: 16 mai-16 iunie 2016, între orele 09:00-16:00

Program ateliere: 26-27 mai 2016, între orele 10:00-14:00

 

Expoziția este realizată în colaborare cu:

Muzeul Național de istorie a României

Muzeul Olteniei Craiova

Muzeul Județean Olt

 

https://www.facebook.com/Caracal-Muzeul-Romanatiului-813524468697399/?fref=ts