Pianul Călător

Pianul Călător

Anul 2019, anul editiei a noua, este rezervat clasicismului vienez. Un popas meditativ, odihnitor, asupra unor repere ale repertoriului pianistic, Haydn, Mozart si Beethoven, cu trei sonate pentru pian reprezentative.

Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara însotit de pianul calator sau cântând pe pianele din orasele în care a ajuns. Acum, pianele calatoare sunt încredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman, dar drumul lor a fost mai lung si a trecut prin multe orase care înca au nevoie de piane de concert, uneori fara sa se opreasca mai mult de o seara.

In urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflecta orientarile repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul calator : Pe urmele lui Franz Liszt, Beethoven, Romantic sau albumul înregistrat alaturi de Orchestra Nationala Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.

Am ajuns în anul 2019, si Horia Mihail a optat pentru o incursiune în clasicismul vienez, invitându-ne sa ascultam Sonata în si minor, HOB.XVI 32 de Haydn, Sonata în Re major KV 311 de Mozart si celebra Sonata "Appassionata" nr. 23 în fa minor op. 57 de Beethoven.

Este un moment de pasaj dar, în acelasi timp, reflecta faptul ca revenirea periodica asupra repertoriului clasic este esentiala pentru un pianist de anvergura, chiar daca uneori, tradusa în cuvinte, povestea unui astfel de recital nu este, poate, la fel de savuroasa ca povestea unui recital romantic. Iar "cheia clasica" a lui Horia Mihail este, cu siguranta, una incitanta, plina de relief.

Un eveniment susținut de Radio România

Procucători: Pro Contemporania, The Culture Hub

Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Orchestra și Corurile Radio, Radio România Regional

Sponsori: JTI, Sense, Erste Private Banking-serviciu oferit de BCR, Ade Gas Oil, Senia Music, Vimetco Alro.

Parteneri media: Radio România Actualitați, mediaTRUST, RomâniaTV, LiterNet.ro, Agenția de Carte, Observator Cultural, Mișcarea de Rezistența, SmartFM, MK, A TV.

Parteneri culturali: Primăria Capitalei, Creart, Teatrelli, The Culture Club , Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Bistro Matrioska, Viewfinder Solutions.

Duminică 5 mai, ora 19:00 - Caracal, Teatrul Național