Expoziții

EXPOZIȚIE DE II TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI
  Cu ocazia zilei de 24 iunie 2021 în care se sărbătorește ziua iei românești sunteți invitați în zilele de 23 și 24 iunie 2021 orele 08:30 - 16:00 la Centrul de Informare și Promovare Turistică din Municipiul Caracal pentru a admira o expoziție de ii tradiționale românești care aparțin domnului Lucian Stroe.
  Fiecare dintre noi ne mândrim când purtăm ia românească fiind una dintre cele mai reprezentative elemente de cultură populară din cadrul portului tradițional românesc.
  Ia, cunoscută și sub denumirea de cămașă cu altiță este un simbol tradițional românesc, reprezentând totodată o modalitate de susținere a continuității și existenței poporului român, fiind foarte importantă în viața satului.
  Prin modul de țesături și broderii unice, totodată diversificate, ia devine un element vestimentar original, fiind realizat integral manual, pe pânză de in, bumbac sau borangic având broderii bogate și ample, culori vii, putând avea și aplicații de mătase, mărgele sau paiete. Totodată, prin simbolurile și motivele brodate, ia reușește să identifice apartenența la o regiune, dar simultan, poate exprima evenimente importante din viața satului, chiar și stări sufletești.
  Cu timpul, româncele au purtat cu mândrie tradiționala ie atât în zilele de sărbătoare, cât și la muncile câmpului.
Un aspect important îl reprezintă și cromatica, astfel, fetele tinere purtau ia pe fond alb având broderii cusute cu galben și portocaliu, femeile recent căsătorite purtau ii țesute cu roșu, femeile care aveau copii purtau ii brodate cu albastru, iar femeile în vârstă purtau ii brodate cu albastru închis, dar și negru.
Recent, fetele tinere poartă broderii negre cusute cu fire având combinații de galben, roșu, violet, albastru, verde sau brun.
  Secretul acestui meșteșug tradițional de confecționare a iei constă în fazele de lucru, îmbinate cu măiestrie și răbdare, dedicare și pasiune.
  Întotdeauna să purtăm ia cu mândrie!