Gastronomie
După ce puiul a fost curăţat, se taie în porţii, i se adaugă sare, se pune la prăjit în untură. Se scoate apoi şi se aşază într-o cratiţă la o parte. In untură se căleşte puţin făina, se adaugă ceapa şi zarzavaturile tocate, se prăjesc şi se sting cu bulion, se adaugă apă, de preferinţă zeamă de oase şi se lasă să fiarbă circa 30 de minute. Sosul astfel pregătit se strecoară prin moţ sau ciur...
[Mai mult]
Prazul se curăţă, se spală şi numai partea albă se taie rondele care se călesc în jumătate din unt. În restul de unt se căleşte orezul, care trebuie doar încins, după care se stinge cu apă clocotită...
[Mai mult]
Într-un castron muiaţi ciupercile uscate cu o ceaşcă apă clocotită (30 minute).
Între timp, tăiaţi codiţele ciupercilor proaspete şi clătiţi-le pentru a îndepărta nisipul. Tăiaţi-le apoi în felii subţiri. Tăiaţi ceapa mai gros. Într-o tigaie de circa 16 cm diametru, la foc mijlociu, prăjiţi ceapa într-o linguriţă de ulei de măsline şi 3 linguriţe de apă până se înmoaie şi se aureşte...
Între timp, tăiaţi codiţele ciupercilor proaspete şi clătiţi-le pentru a îndepărta nisipul. Tăiaţi-le apoi în felii subţiri. Tăiaţi ceapa mai gros. Într-o tigaie de circa 16 cm diametru, la foc mijlociu, prăjiţi ceapa într-o linguriţă de ulei de măsline şi 3 linguriţe de apă până se înmoaie şi se aureşte...
[Mai mult]
Frunzele de ştevie se opăresc şi se scurg. Ceapa se toacă şi se înmoaie în unt încins, orezul se spală şi se căleşte şi el în unt, împreună cu ceapa, apoi se amestecă cu branza de vaci...
[Mai mult]
Peştele se curăţă, se taie şi se frige pe plită sau gratar, se pune uleiul la încins, apoi se adaugă roşiile şi se lasă să fiarbă...
[Mai mult]
Puiul se transează, se spală, iar zarzavatul se taie mărunt, apoi se pun împreună pe foc, într-un litru de apă rece. Corcoduşele se fierb separat, apoi se trec prin sită. Tot separat se fierbe şi fideaua...
[Mai mult]
Gutuile se spală, se taie în 4, se curăţă de cotoare, apoi se taie felii, care se prăjesc în ulei încins, se scot apoi pe o farfurie. In uleiul rămas se caramelizează zahărul, apoi se stinge cu o cană de apă şi se lasă să fiarbă 5 minute. Se adaugă făina amestecată ...
[Mai mult]
Dovleceii se curăţă, se dau pe răzătoare, se presară cu sare şi se lasă să se scurgă. Ouăle se bat ca pentru omletă, apoi se adaugă brânza rasă, dovleceii răzuiţi şi presaţi bine (să nu mai aibă zeamă) şi cartoful ras. Se pun şi cârnaţii tăiaţi bucăţele, roşiile decojite şi tăiate ...
[Mai mult]
Fasolea se spală în mai multe ape şi se pune la înmuiat, de seara până a doua zi. Se mai spală încă o dată şi se pune la fiert în apă rece, separat, se pune o altă oală cu apa la fiert şi când fasolea dă în clocot, se trece în celălalt vas (când apa e fierbinte) ...
[Mai mult]
Se pune mălaiul într-un vas şi se face o adâncitură la mijloc, apoi se toarnă 200 ml apă fierbinte şi se amestecă cu o lingură de lemn până se obţine o compoziţie asemănătoare cu cea de mămăligă ...
[Mai mult]
Ouăle ţărăneşti cu spanac sunt destul de delicioase, putând fi consumate în mod special la micul dejun. Reţeta de ouă ţărăneşti cu spanac este destul de uşor de preparat, necesitând un timp deosebit de scurt pentru coacere...
[Mai mult]
Se pune faina într-un castron şi se presară cuburile de unt la temperatura camerei şi tăiate în bucăţi egale deasupra ei. ...
[Mai mult]
Limba se pune la fiert împreună cu condimentele. După fierbere se toacă mărunt şi se îndepărtează toate pieliţele. Separat, se căleşte ceapa tocată mărunt. Se adaugă măslinele şi se ţin câteva minute la călit. Apoi se adaugă prazul tocat rondele. întregul amestec se lasă la foc mic până se înmoaie şi prazul....
[Mai mult]